Amerikanska SilverDollar
Att samla Dollar-mynt är populärt i USA, och framför allt den så kallade Morgan Dollarn.
Tillverkad 1878-1921 och designad/graverad av George T. Morgan.
Efterföljaren till Morgan Dollarn är den så kallade Peace Dollarn.
Peace Dollar samlar jag inte på, och därför har jag endast ett ex. (Se bild nedan)
Det amerikanska kvalité/graderingssystemet är mycket annorlunda det svenska.
Kortfattat är det uppdelat mellan 1-70, där MS70 är den högsta möjliga kvalité.
Det går inte att "översätta" exakt till det svenska, men när det gäller högre kvalitéer (1+á01 och bättre) så är min uppfattning/erfarenhet följande;
1+á01 = AU55, AU58, MS60
01 = MS61, MS62, MS63, MS64
01á0 = MS65, MS66, MS67, MS68
0 = MS69, MS70
Ett graderingssystem med så många kvalitéer som det amerikanska innebär både fördelar och nackdelar. Fördelen är ju att man kan gradera ett mynt mer exakt. Nackdelen är dock att låter man tio personer gradera ett mynt så får man sannolikt minst fem olika bedömningar.
I USA finns ett antal företag som endast jobbar med att gradera mynt. De tre mest kända/seriösa (enligt min mening) är PCGS, NGC och ANACS. Mot en avgift skickar man in sina mynt och får sedan tillbaka dem i ett plastetui med gradering. Jag tycker det är ett bra system, speciellt om man köper mynt via internet. Det medför en viss trygghet att experter har graderat myntet, då det ofta kan vara svårt att själv gradera mynt enbart med fotografier.
Mynt graderade av ovanstående firmor betingar högre priser än icke graderade mynt i motsvarande skick/kvalité.
Mynt med spegelglans och/eller "frostiga" detaljer får ett tillägg som tex PL (Proof Like), DMPL (Deep Mirror Proof Like), eller Cameo. Med dessa tillägg springer ofta priserna iväg ordentligt.